Tłusty czwartek. Pączki piwne gospodyń z Bebelna
- Pączki na piwie pięknie rosną, są puszyste, nie nasiąkają tłuszczem . Piwa nie czuć w smaku, choć surowe ciasto mocno nim pachnie, również w trakcie smażenia. Pączki z dodatkiem piwa (dowolnego, może to być też piwo pszeniczne, ale można zamiast piwa użyć jabłkowego cydru) można przygotować w tradycyjnym okrągłym kształcie z ulubionym nadzieniem - mówi Małgorzata Giec, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Bebelnie.
Paczki na piwie; 1/2 l piwa,10 dag drożdży, 5 łyżek cukru,1 łyżkę masła (rozpuścić) 1 kieliszek wódki, 1 cukier waniliowym, 1 kg mąki, szczypta soli. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, szczypty cukru i mąki. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, następnie ciasto rozciągnąć na stolnicy i wycinać pączki np. szklanką. Smażyć na oleju lub smalcu.
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
10 żółte
1 cukier waniliowy
10 dkg drożdży
1/2 butelki piwa
1łyżka masła
4 łyżki mleka
tłuszcz do smażenia pączków ( 1 kostka smalcu, 1 1/2 l oleju)
Smacznego!
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!