"Smaki Jesieni" w Parku Etnograficznym w Tokarni. Uczta przysmaków, tradycyjne kiszenie kapusty i potrawy z ziemniaków
O tradycjach dawnej polskiej kuchni oraz nieco już zapomnianych wiejskich jesiennych obyczajach można było dowiedzieć się wczoraj w Parku Etnograficznym w Tokarni, w ramach festiwalu „Smaki jesieni”. Jesień w kuchni to czas przetworów. Na stołach królują wtedy dżemy i kiszonki z kapusty, marchwi oraz ogórków. Jesienią nie brakuje także grzybów. Można je suszyć i marynować w occie. Ta pora roku to również dłuższe wieczory spędzane na rękodziele.
Wśród wielu smacznych i artystycznych atrakcji nie brakowało kolorowych i pachnących kwiatami warsztatów. Swoje stoisko miały Bebelanki, z gminy Włoszczowa.
Oglądacie nową superprodukcję telewizyjną? Sceny do tego serialu powstawały w Tokarni https://www.facebook.com/watch/?v=275773375353434
Iwona Boratyn, rzecznik prasowy UG Włoszczowa
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!